logo Villmarksleiren

Om Villmarksleiren- Forsiden

- Om Villmarksleiren

- Firmaturer

- Turistturer

- Turer for institusjoner

- Events

- Teambuilding

- Julebord

- Kick-off

- Møter og konferanser

- Selskap og bryllup

- Overlevelseskurs

- Villmarkskurs for lærere

- Utendørsaktiviteter

- Matservering

- Overnatting

- Foredrag

- Utleie av Villmarksleiren

- Spørsmål og svar

- Referanser

- Kontakt Villmarksleiren

- Om Heidi Dammann

- Gjestebok for Villmarksleiren

- Kart over Villmarksleiren

 

 

 

Villmarksleiren har en helt spesiell bakgrunn og en unik beliggenhet…

I en liten vik av vakre og usjenerte Breisjøen har vi bygget opp en idyllisk ur-landsby. Materialene har vi hentet fra skogen omkring. De er barket, tilhugget, dampet, og bøyd etter gamle prinsipper. Både tipier og wigwam (indianertelt), lavvuer (sametelt), stokkbåter, leirplass og mange vakre detaljer er autentiske. Alt er tilpasset omgivelsene så skånsomt som overhodet mulig. Oliver, en gammel eneboer fra Alaska, har hjulpet oss med byggingen. Det synes!

Leiren ligger i en vik av vakre Breisjøen

Bare 45 minutter fra Oslo S og Gardermoen

Villmarksleiren ligger på Østlandet, i Akershus fylke, i kanten av de store skoger Vår i Villmarksleirensom strekker seg helt inn i Sverige.
Et vakkert og jomfruelig sted ved et stille vann med et rikt dyre og fugleliv. Stedet måtte være langt nok fra Oslo til å være skikkelig ”villmark”, samtidig som det var nær nok til å kunne nåes på under en time.
Vi tilbyr firmatur, naturarrangementer, teambuilding, event, kick-off og arrangerer møte og konferanse, selskaper og bryllup mm.

Vi tar imot grupper til alle årstider

Erfaringer fra eskimoene i Alaska.

Vertskapet, Heidi Dammann, har bodd over ett år i en liten eskimolandsby i Nord- Alaska, 550 km. Fra nærmeste bilvei og med kano og hundespann som eneste fremkomstmiddel. ”Eskimoenes positive livsholdning, deres evne til å tilpasse seg naturen og deres unike samarbeidsevne gjorde et uutslettelig inntrykk på meg,” sier hun. ”Vi følte at vi bare måtte lage en arena hvor vi kunne formidle noe av dette videre….”


Villmarksleiren
En gruppe ankommer i kano

Vår ur-landsby består av en forsamlingsplass med bål i midten, omkranset av seks telt med ildsteder, samt en danseplass med bål. Ved bredden ligger fire stokkbåter (uthulte trestammer) og dupper. I furuskogen rundt, i vannkanten og på øyene har vi utendørsaktiviteter, løyper og poster med tilrettelagte oppgaver for alle våre forskjellige målgrupper.


Wigwamen – vårt forsamlingstelt.

Vårt største telt, en autentisk indianerwigwam med to digre, hjemmelagde Alaskaovner, er tyve meter langt, og rommer over 100 (120) personer til bords. Dette teltet bruker vi også som lokale til møte og konferanse. Dersom vi har grupper på over 100 (120), ruller vi opp duken på den ene langsiden av wigwamen, bygger inn danseplassen utenfor med teltduk og får dermed et telt som rommer 280 personer til bords!

Høst i Villmarksleiren

Tonto, Yukon og Hopi

To store alskaovner sørger for varme

 

NRK har laget flere filmer fra Villmarksleiren

Wi bygger en autentisk, kanadisk indianerwigwam

Trykk for bildet for større versjon


Alaskaovner

I Villmarksleiren har vi bygd to typiske Alaskaovner. Disse ser man over alt i bushen i Alaska. Oliver (se nedenfor) lærte oss å bygge slike unike ovner. Det er tomme oljetønner som er tilvirket på de mest sinnrike måter for å gi best varme og kokemuligheter. Våre Alaskaovner blir vinterstid brukt til å varme opp wigwamen. Kokkene bruker dem for øvrig hele året. De elsker dem! I bushen får du høyest status om du lager mye ut av det du finner, og lav status om du kjøper alt du trenger. Vi så flotte ovner lagd av postkasser, søppelbøtter og tomme bensinkanner..


Tipier og lavvuer

Vi har to tipier (indianertelt) og tre lavvuer (sametelt) med bålplasser. Disse blir brukt til ”grupperom” under møter, seminarer og konferanser eller til overnatting. Her ligger dere på reinskinn, med bjørkeris og bar som madrass. Nøyaktig slik urbefolkningene har gjort det i nord-områdene i tusener av år. Til overnatting tar vi 60 (80) personer.


Gruppeoppgaver og aktiviteter

Våre oppgaver og aktiviteter er spredd i naturen rundt leiren: I furuskogen, på halvøya, i vannkanten og på øyene i Breisjøen. Dere skal komme nær naturen!


Stokkbåtene

Stokkbåten er selve ur-båten. I den sivkledte vika ved leiren ligger fire slike uthulte trestammer og dupper. To av disse båtene er ti meter lange! Stokkbåtene bruker vi til stafetter og til lengre padleturer på Breisjøen. Det er litt av en oppgave å manøvrere disse båtene i fellesskap! Den første av disse båtene våre resulterte i en tv-dokumentar. Den forandret skandinaviske forskeres syn på stokkbåtens stabilitet, evner og betydning i sjøfartshistorien.


En rekke kjentfolk støttet opprettelsen av Villmarksleiren i 1998 og oppfordret myndighetene til å bidra.


Mat og servering


Eneboeren fra Alaska

Oliver har laget sagene vi bruker til tallerken saging.Oliver er kanskje vår beste venn fra landsbyen ”vår” i Alaska. Han var en av dem som forbarmet seg over oss da vi trengte det som mest. Det er ikke lett å komme 5½ måned gravid til en eskimolandsby! Oliver bor nå alene med sin hund i en jordhytte, over en halv times flytur fra nærmeste nabo og en time med fly fra nærmeste vei. Han var en av de aller første hvite som bosatte seg blant innlandseskimoene og har brukt et halvt liv på å lære naturkunnskap og naturforståelse av dette spesielle folkeslaget, som fremfor noen lever på naturens premisser. Oliver har brukt over 20 år på å få innblikk i eskimoenes eldgamle viten om overlevelse, jakt- og fiskemetoder, praktisk kreativitet og samarbeidsmetoder sitter han inne med unike erfaringer og et vell av viktige kunnskaper som er svært få forunt i vår tid. Oliver ble så begeistret for vårt Oliver hjalp oss bygge Villmarksleirenleirprosjekt at han kom sporenstreks til Norge for å sørge for at dette ble gjort i "rette ånd", med den rette respekt og ydmykhet for naturen og menneskene. Han har etter hvert besøkt leiren syv ganger og bodd der til sammen i 1½ år. Han har satt stort preg på leiren! Det var også han som ”reddet oss” da vi skulle bygge den første stokkbåten og ingen visste hvordan det skulle gjøres…

 

 

 

Villmarksleiren: Heidi Dammann, e-post: firma@villmarken.no, tlf: 919 11 039