Er det greit å betale løsepenger?

Hvis du blir stevnet for retten med helt urimelige krav, og du ikke har råd til å betale en advokat, er det best å legge seg flat og la dem ta det de vil ha. Å forsvare seg i retten er så tungt, og så usikkert, og så ødeleggende for din helse, at det er bedre å selge huset og flytte inn i en kommunal leiebolig for ubemidlede.

Dette er også hva mange gjør.

Dette er hva mange anbefaler deg å gjøre.

Hva syns du? Er det greit for deg om jeg gir opp å forsvare meg?  Er det et slikt samfunn vi vil ha?

Dette handler ikke bare om den forsmedelse og ydmykelse ofrene utsettes for, eller om tapene de lider. Det har også en videre samfunnsmessig side.

Når noen blir kidnappet i land med uro og terror, og kidnapperne krever store beløp i løsepenger, oppstår diskusjonen om det er riktig å betale løsepenger.

Løsepenger oppmuntrer til flere kidnappginer. Samfunnet har derfor en stor interesse av at det ikke betales løsepenger. Mange land gjør det til og med straffbart å betale løsepenger. Erna Solberg har nylig erklært at “vi kan og vil ikke la oss presse.”

 

Men når svindlere reiser uberettigede krav i retten, er det visst ingen som tenker på at hver gang svindlerne får det som de vil, oppmuntres svindlerbandene til å finpusse sine knep, utvikle sine kontakter i rettsapparatet, og søke flere ofre.

Retten opptrer ofte som et rent servicekontor, nærmest som “Svindlersupport AS”. Svindlerne kan for eksempel bestille avskjæring av alle dine bevis. Dersom begjæringen er tynt begrunnet kan retten være behjelpelig med en alternativ begrunnelse, som f. eks. frasen “styrker ikke avgjørelsesgrunnlaget.” At du har motsatt deg avskjæringen, og dine motargumenter, din påpekning av at begrunnelsen er en helt åpenbar løgn, behøver ikke retten nevne med ett ord.

Fri rettshjelp? Nei, få meg ikke til å le. Det er jo et rent pengekrav, ikke sant? Vi gir da ikke fri rettshjelp til slikt.

Men hva med politiet da? Nei, ha, ha, du må da skjønne det! Saken går jo for retten! Da kan ikke politiet blande seg inn.

Er det greit for deg om jeg dropper å forsvare meg?

6 kommentarer til «Er det greit å betale løsepenger?»

 1. Nei det er IKKE greitt! Du har gått en så lang vei nå at jeg håper du klarer å stå løpet ut! Jeg vet du er sliten, jeg vet alt om det. Men du er med på å gjøre en forskjell – selv om du ikke vinner. Da har du i alle fall dokumentert fra A til Å hvordan borgere med små eller ingen ressurser blir massakrert i retten, ved bl.a at bevisføring underslås. Du har i alle fall min hele og fulle støtte selv om jeg ikke har lest hele saken. Uansett fremstår du som om du er ved dine fulle fem, og har bevis som vanskelig kan ses bort fra. Et tips, er å opprette en FB-side med saken komprimert, og vise til at en seier i enden av denne kan skape presedens. Legg inn et kontonummer, og forsøk således å få samlet inn penger til Advokat.

  Mvh

  Jeanine Horntvedt

 2. Nei det er ikke greit ! Det føles uoverkommelig, men gir vi oss så har de vunnet og det er det de gambler på.

 3. At svindlere får god service er helt sikkert. Å lyve under ed i retten uten konsekvenser, selv med klare bevis hvor de blir tatt i sine løgner. De får kjennelser som er skrevet til fordel for seg selv, fremfor den som er svindles. Når vi beviser svindelen og hvor omfattende denne svindelen er tvinger service kontoret oss til å betale for kostnader for svindelen. Vi får rett på omfattende svindel, ved at svindlerne(motpart) trikser og betaler ut ytterligere etter rettskraftig dom. Etter at vi begjærer sak gjenåpnet og beviser deres løgner. Men tro det eller ei, vi dømmes til å betale kostnader for den omfattende svindelen. Service kontoret dømmer oss. Slik får svindleren god service. Vi var ikke forbredt på å møte et slikt service kontor innen rettsystemet.

 4. Dette er et vanskelig spørsmål fordi det er så komplekst.

  Hva er alternativene? Dersom det går på livet løs, er det verdt kampen? Kynisme på et eller annet nivå møter man rett som det er.

  Min erfaring er at det finnes ikke kvalitetssikring av det meste i Norge, derfor er det meste et sjangsespill. Man kan håpe og tro at rettferdighet skal seire, men man har ingen garanti for at den gjør det. Imidlertid, dersom man ikke forsøker å ta kampen vet man resultatet. Vurder risikoen og hva du er villig til å ofre.

 5. Jeg er sannelig usikker på om det er lettere å observere følelsesmessig fra sidelinjen at enkeltpersoner i rettssystemet begår alliert, målrettet overgrep mot et medmenneske fra almuen, enn å selv være midt oppi det 24/7 slik du er, men dog, et apropos. Ifølge moseloven (som mye av nåtidige rettsvesener bygger på) skulle en kvinne som ble utsatt for voldtekt sette seg høylytt verbalt i motverge, for å ikke bli oppfattet som velvillig deltagende. (5. Mosebok 22: 23-27)

  «Det er ikke hvem som har rett som betyr noe, men hva som er rett.»
  – Thomas Huxley

  «Enten du tror at du greier det, eller at du ikke greier det, så får du alltid rett.» – Henry Ford

 6. Takk for at du legger dette ut på nettet. Jeg vet av egen erfaring at det såkalte rettsvesenet i Norge er pill råttent. Lenge var jeg naiv og trodde at systemet var bra men at korrupsjon forekommer. Nå VET jeg hvordan det forholder seg: Loven og domstolene – dette høytidelige formalistisk-byråkratiske system – er bare propaganda for å innbille folk at vi har en rettsstat her i landet. Men det har vi ikke. Det er makten som rår, så enkelt er det. Men den vil ikke gjerne vise sitt stygge tryne; den dekker seg bak masker. Vitsen er å gi skinn av at samfunnskontrakten følges; at domstolene skiper rett mot at vi borgere avstår fra å hevde våre interesser med vold. Så lenge folk tror på dette holder de seg i ro og er fornøyd.

  Jeg har all sympati med deg men kan ikke godt ønske deg lykke til uten å hykle. Utfallet er nemlig gitt på forhånd; ditt nederlag er garantert. Det vanskelige spørsmål: Skal du kjempe videre eller gi opp? Selv ga jeg aldri opp før siste rettsmiddel var uttømt. Dermed tapte jeg mer enn jeg ellers hadde gjort, men med hånden på hjertet tror jeg ikke jeg kunne ha handlet anderledes. Min lærdom og mitt råd er dette: Hold deg unna domstolene og ha intet med personer/organisasjoner å gjøre som har makt i dem! Å ligge lavt, å fly under radaren, er det eneste man kan gjøre i et rettsløst diktatur. Før din sak her på nettet hvor ærlige mennesker kan dømme! Hjelp til med å spre kjennskap til rettsløsheten i landet! Slik du allerede gjør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.